Ø
Målsætninger i det økologiske jordbrug
I det økologiske jordbrug er der formuleret nedenstående målsætninger for at forene hensynet til miljø, kvalitet, husdyrvelfærd og etik med praktisk landbrugsproduktion. Metoderne bygger på almindelig naturvidenskabelig viden og landbrugserfaring. En levende og frugtbar jord er grundlaget for al økologisk produktion.
Målsætning i landbruget
At bevare og øge dyrkningsjordens frugtbarhed
At arbejde for at alle levende organismer fra mikroorganismer til planter og dyr, som jordbrugeren arbejder med, bliver forbundsfæller
At skabe harmoni mellem planteproduktion og husdyrbrug
At give alle husdyr forhold, der tilgodeser deres naturlige adfærd og behov
Samspillet med omgivelserne
At opbygge og opretholde den genetiske mangfoldighed i produktionssystemet og dets omgivelser, herunder værne om vilde planter og vilde dyrs levesteder
At udvikle en dyrkningsmæssig praksis, som tager størst muligt hensyn til miljø og natur
At arbejde i lukkede stofkredsløb og benytte sig af stedlige ressourcer - herunder fossile brændstoffer - men nedbringe brugen til et minimum
At arbejde henimod, at byernes og fødevareindustriens affaldsprodukter opnår en kvalitet, så de kan genbruges i jordbruget
Sociale aspekter
At fremme en mangfoldig produktion, forarbejdning og distribution som er både socialt retfærdig og økologisk ansvarlig
At give alle, der er involveret i økologisk produktion og forarbejdningsvirksomhed en høj livskvalitet
Økologisk Landsforening
er et enestående fællesskab for landmænd, virksomheder og forbrugere, der arbejder for at styrke og udvikle den økologiske produktion af fødevarer i overensstemmelse med foreningens værdigrundlag, der tager afsæt i dyrknings samspil med omgivelserne, sociale aspekter, økologiens troværdighed og metoder. Læs meget mere om dette på Økologisk Landsforenings hjemmeside
Det biodynamiske landbrug er en dyrkningsform efter Rudolf Steiners principper. Metoden er baseret på de antroposofiske tanker om interaktionen mellem jordbrugets organismer, mennesker og kræfterne fra kosmos med det formål at styrke jordbrugets og husdyrernes sundhed og dermed afgrødernes kvalitet, Rudolf Steiner var åndsforsker og gav i 1920-erne foredrag, hvor han forklarede sammenhængene mellem "himmel og jord" og det "ikke-fysiske og det fysiske", hvorefter han anviste konkrete metoder til at bringe balance mellem disse to elementer i landbruget.
I det biodynamiske jordbrug bliver der arbejdet med sædskifter for at optimere jord og planters sundhed. Der gødes for at skabe øget liv i jorden. Der bruges plantepræparater af lægeplanter f.eks. kamille, mælkebøtte, røllike, egebark, baldrian, brændenælde mv. til podning af komposten og hornpræparater (af henholdsvis kogødning og kisel) til udsprøjtning på jord og planter. Såning og høst foregår under hensynstagen til planeternes stilling i dyrekredsen og månefaserne.
Den biodynamiske tanke er, at nok spiser vi kalorier og vitaminer, men mindst ligeså vigtigt; det er fra maden vores livskræfter skal næres.
Biodynamisk dyrkning praktiseres over hele verden og produkterne handles under det internationale garantimærke "demeter", hvilket i Danmark kontrolleres af Demeterforbundet og Plantedirektoratet.
Alle Demetergodkendte produkter er også økologisk godkendte.
læs meget mere om Biodynamisk Jordbrug eller hent inspiration til såning og dyrkning i Maria Thuns Såkalender som vi forhandler.
Regler og kontrol
Biodynamiske Demeteravlere skal opfylde strengere krav end økologer og bliver kontrolleret af både Plantedirektoratet og Demeterforbundet.
Hvis en landmand sælger sine produkter som biodynamiske, skal de opfylde statens økologiregler, idet betegnelsen bio og biodynamisk ifølge økologireglerne er omfattet af begrebet økologisk dyrkning.
Hvis han/hun vil sælge sine produkter med Demeter-mærket, skal de desuden opfylde Demeterreglerne. Foreningen for Biodynamisk Jordbrug har udarbejdet et sæt Demeterregler, der gælder for godkendt biodynamisk drift og forarbejdning. Disse regler bliver løbende justeret i samarbejde med biodynamiske foreninger i andre lande i sammenslutningen Demeter International.
Herhjemme bliver landbrug, der ønsker at være tilsluttet reglerne, kontrolleret af Demeterforbundet i Danmark. Demetergodkendte bedrifter kan markedsføre deres produkter med de to Demetermærker blomsten og handelsmærket.
Kontrollen omfatter også grossister, forarbejdningsvirksomheder og forretninger
De væsentligste forskelle på Demeter- og økologireglerne:
En bedrift skal have et dyrehold (overvejende drøvtyggere) eller indgå i et fast samarbejde med et biodynamisk husdyrbrug
De biodynamiske markpræparater skal anvendes til hver afgrøde hvert år
Konventionel gylle og ajle må ikke anvendes på biodynamiske jorde
Kvæg må ikke afhornes og indkøbt kvæg må ikke være afhornet
Alt foder skal være biodynamisk eller økologisk efter nærmere angivelser
Gødning skal tilsættes de biodynamiske kompostpræparater
Indkøbt gødning skal komposteres og tilsættes kompostpræparaterne
Der må generelt højst tilføres gødning med 112 kg N/ha. pr. år i gennemsnit
Tilførslen af indkøbt gødning må ikke overstige 50 kg N/ha
Der må ikke anvendes CMS-hybride sorter (GMO-lignende fremstilling)
Rækkedampning mod ukrudt er forbudt
UVC-lys må ikke anvendes til bestråling af planter (mod svamp og skimmel)
Nanoteknologiske stoffer må ikke anvendes
Vedr. forarbejdning gælder bl.a.:
Ialt er kun 14 tilsætningsstoffer tilladt til Demeter-produkter mod 49 til økologiske produkter
Der er må ikke anvendes nitrit eller nitrat i Demeter-produkter
Mikrobølger må ikke anvendes
Homogenisering og UHT-behandling af mælkeprodukter er ikke tilladt
Safter skal være pressesafter og må ikke laves af koncentrater og vand
Korn må ikke formales i hamme
Morbi at eros quam duisa rhoncus feugiat proin ura condimentum ipsum.
Etiam magina lorem mollis sit amet fermentum sitam amet accumsan sed nulla aliquam condimentum disi vestibulum est vitae malesuada. Nunc sed lectus risu erat donec ultricies cursus nulla vel consequat.
Nec nulla amet nunca ege enim porttitor turpis port risusa etiam omni.
Lacus cras et quisque magna et non velit quisquet vel quisque odio in odio bibendum aenean vivamus semi sed. Est a a nunc facilisi eu ac ante nulla fames egeta adipiscing at sagittis amet tincidunt.
Mattis morbi id velit vitae lectus nunc dignissim vel non elit aliquet.
Nec quis augue hac rhoncus ultricies felis vel ipsuma ad morbi donec sapien nunc ante quam wisi. Moleste ut nam ornare suscipit id ut convallis et lectus congue euismod ultrices taciti risusa tempura.
Mollis duis id arcut purus elementum tortor eratum proin ipsum id mauris.
Viverra sed nisl ut in et odio ante orci suscipit justto ac ipsum lorem pellentesque id mauris conguet non sed nibh. Sed in sed commodo eget aptent veliti venenatis nec proin hendrerit eu molestiae rutrum.